marți, 24 februarie 2015

Fifty Shades Of Grey

A trecut ceva vreme de cand nu am mai publicat nimic pe blog, dar parca simt nevoia sa o fac din nou. De ce incep tocmai vorbind despre aceasta carte? Ei bine, am inceput sa o citesc pentru ca tot internetul era bombardat cu pareri si opinii despre ea, asa ca am decis ca daca ceva este atat de discutat, ar trebui sa-mi fac propria parere despre acel ceva. Asa ca m-am apucat sa citesc, pornind cu idea ca va fi o carte proasta.
Primul lucru care l-am observat a fost, bineinteles, stilul de a scrie a autoarei, care era mai bun decat m-am asteptat. Si asta nu ma face decat sa regret ca si-a irosit talentul, atunci cand putea sa scrie o care bunicica, scriind una care nu este buna de absolut nimic. Nimic de invatat din aceasta carte, este plina de elemente fanteziste ce nu au nicio legatura cu realitatea. Ar fi fost o carte bunicica daca autoarea ar fi detaliat trairile interioare ale Anastasiei, in timp ce ea se confrunta cu dragostea ei pentru un barbat periculos si incercarea ei de a se desprinde din bratele lui, pentru ca in final sa si reuseasca sa faca asta. In schimb, nu se intampla asta. E asemanator povestilor cu printi si printese, doar ca aici printul are o latura intunecata foarte pronuntata, iar fetele, dupa ce au trecut de o anumita varsta, nu mai pot visa la printi si trebuie sa se trezeasca la realitate.
Pe buna dreptate cartea a primit numeroase critici. In timp ce te lasa sa crezi ca aceasta carte ar fi despre lumea BDSM (pentru cei ce cunosc cat de cat acest concept este foarte clar ca nu asa), autoarea nu face decat sa descrie o relatie abuziva, iar unghiul din care o priveste este unul gresit. Ea incearca sa-si faca cititorii sa-si doreasca ca cei doi sa sfarseasca impreuna, cand, de fapt, lucrurile nu ar trebui sa stea deloc asa. In realitate, un om nu se va schimba drastic niciodata. Si, in plus, nici nu cred ca cineva ar trebui sa incerce. Fiecare trebuie sa fie liber sa fie asa cum isi doreste, iar daca anumite trasaturi ale unei persoane nu sunt pe placul tau si nu le poti suporta o viata intreaga (daca vrei o viata intreaga cu persoana respectiva, desigur), las-o in pace. Mai sunt 6 miliarde de oameni pe aceasta planeta, poate isi va gasi perechia printre ei. Iar tu o persoana exact pe placul tau.
Nici nu pot sa ma gandesc ce e in mintea acelor fete care suspina si isi doresc cu ardoare ca cei doi sa sfarseasca impreuna. Si ce efecte negative ar putea avea aceasta carte asupra lor. Ok, el este frumos si bogat, dar niciuna din aceste calitati nu sunt (neaparat) permanente. Frumusetea cu siguranta dispare, cat despre bogatiei... si aceasta poate disparea in doar o zi (prin decizi gresite, de exemplu), iar cand cazi de atat de sus doare rau. In afara de acestea... nu stiu daca pot sa-i mai gasesc alte calitati. Iar daca mai sunt, nu-i egaleaza defectele. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in ziua de azi, noi, femeile, nu mai suntem sclavele barbatilor, si nu mai depindem de ei. Ne putem face un rost in viata doar prin forte proprii. Noi trebuie sa fim puternice si sa ne scriem singure destinul, nu sa lasam un barbat sa faca asta pentru noi. E complet anti-feminista aceasta carte. Iar eu nu sunt o sustinatoare indarjita a acestui concept, dar sustin conceptul de egalitate intre sexe (da stiu, ar trebui sa fie unul si acelasi concept, dar lucrurile nu sunt vazute intodeauna asa).
Tot de domeniul fantasticului sunt si pasajele de sex din carte (care sunt, defapt, extrem de fregvente, atat de fregvente incat te plictisesc). Avand in vedere cum vorbea toata lumea despre ele si cat de mult le-a incantat pe majoritatea femeilor acest aspect ma asteptam la ceva special. La ceva ce poate as avea de invatat si as putea aplica ca si condiment in propria mea mancare, dar nu e asa. Ba mai mult, lucrurile sunt exagerate. In primul rand, nicio fata care isi pierde virginitatea nu va avea orgasm. Din experienta mea personala si din discutile pe care le-am purtat cu alte femei, in cel mai bun caz nu va durea. Iar eu una am avut o experienta placuta, pentru ca il iubeam si s-a ocupat de mine si cu siguranta am fost foarte bine lubrifiata, iar el avea experienta, si cu toate astea, nu pot spune ca nu a durut. Nu cred ca faptul ca autoarea sustine ca pentru Anastasia ar fi fost placu e un lucru bun. Alte fete citesc si vor avea asteptari mult prea mari si vor fi dezamagite. Cred ca orice fata ar trebui sa se informeze si sa stie clar ce va simti atunci, pentru ca daca stie la ce sa se astepte, se va bucura de putina placere pe care o simte, dar mai ales de celelalte aspecte care fac ca acea clipa sa fie magica. In al doilea rand, sexul in apa nu este nici pe departe atat de placut pe cat este descris de autoare (apa spala lubrifiantii naturali). Ca sa nu mai vorbesc de scena in care ea ii face lui sex oral... sau de cat de bine stia ea sa se miste instinctiv... Lucrurile nu stau asa, si asta se invata, la fel ca orice altceva. E drept, unele persoane manifesta talent mai mult in aceasta directie, iar altele sunt antitalent, dar lucrurile nu vor fi niciodata perfecte din prima.
Cat despre el... Singurul lucru pe care m-ar face sa-l fac ar fi sa merg la politie si sa cer un ordin de restrictie impotriva lui. In primul rand, nu imi va placea niciodata o persoana care isi doreste sa-i controleze pe toti, dar nu e in stare sa se controleze pe sine. Nu concepe idea de a nu face ce vrea cu cine vrea si nici nu stie sa-si controleze poftele carnale. Si nu stiu ce ar putea fi sexy la el! Sa fie oare faptul ca o urmareste pe Anastasia, ca stie totul despre ea fara ca ea sa-i spuna sau sa-si fi dat acceptul ca el sa cerceteze? Ah, si mai si face bravada din chestia asta, ca si cum ar fi o realizare, un lucru cu care sa se mandreasca. Nu, multumesc, prefer ca intimitatea mea sa fie respectata! De asemena, cu siguranta nu poate sa fie vorba de gelozia lui exagerata. De fapt, gelozia si violenta sunt cele mai putin atractive trasaturi pe care le-ar putea avea un barbat, iar el le poseda pe amandoua. Ca sa nu mai vorbim de dorinta lui imensa de a controla viata persoanei cu care are o relatie. Oricat de mult ti-ai dori tot binele din lume pentru o persoana, trebuie sa o lasi sa aleaga ce vrea ea. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca tot ce il intereseaza pe el e sexul. Si nu stiu cum te-ai putea indragostii de un om cu care doar ai facut sex. Iar pentru acele persoane care cred ca trecutul lui ii justifica actiunile, acest lucru este valabil in aceeasi masura in care trecutul unui criminal ii justifica actiunile. Daca itelegi de ce cineva face ceva, nu inseamna ca si esti de acord cu ceea ce face. Imi vin in minte niste versuri dintr-o melodie cantata de Within Temptation si am sa le redau aici: This world may have faild you/It doesn’t give the reason why/You could have chosen/A diffrent path of life. Avand in vedere cum este el, cred ca singura influenta pozitiva in viata lui a fost aceea femeie care este pictata cel mai negativ in aceasta carte: Mrs Robinson. Nu spun ca e un lucru bun ca o femeie de 40 de ani sa seduca un baiat de 15, dar e singura care a inteles ce are el nevoie si singurul tip de femeie cu care un astfel de personaj ar putea coopera. Si nu, in realitate nu se schimba.
De fapt, el imi aduce foarte mult aminte de prietenul unei fete pe care am cunoscut-o candva. Nu stiu daca el era violent, asta nu cred, dar era la fel de gelos si la fel de mult vroia sa-i controleze viata (si nu, nu era nici la fel de bogat, nici la fel de frumos). Ii spunea cu ce haine sa se imbrace, o urmarea cand iesea seara in oras cu fetele (chiar daca il anunta) si ii spunea la ce ora sa plece acasa. Nu o lasa sa petreaca prea mult timp in compania prietenelor ei ca isi gasea si el un motiv sa apara acolo... Si da, intr-adevar, multe din aceste comportamente erau dictate de faptul ce el, intr-adevar isi dorea tot binele pentru ea. Gusturile ei la haine erau mai proaste decat ale lui si de multe ori exagera in ceea ce facea. Dar asta nu il justifica. Era dreptul ei sa porte haine care lui si la jumatate din populatie nu le placeau, dar ei da. Era dreptul ei sa stea pana la ce ora vroia in orice club vroia, iar daca si-ar fi dorit sa plece de-acolo cu un idiot, n-avea decat. Daca vroia sa bea pana vomita putea sa o faca. Daca lui nu-i placea comportamentul ei nu avea decat sa-si gaseasca o femeie al carei comportament sa-l placa. Alti barbati ar fi vrut-o si acceptat-o exact asa. De fapt, el nu a facut decat s-o faca sa faca toate aceste lucrui mai des si sa il minta mai mult.

Dar deja cred ca am deviat prea mult de la subiect. Ideea principala e ca aceasta carte este o totala pierdere de timp pentru o persoana inteligenta si cu ceva experienta de viata, dar, in acelasi timp, poate avea efecte negative daca e citita de o fata mult prea tanara si neexperimentata. Nu stiu de ce as recomanda cartea asta cuiva. 

Niciun comentariu: