vineri, 17 iunie 2011

Despre gelozie

Am cam dat-o in tepe psiho-filozofice in ultima vreme. Am inceput sa vorbesc despre femei, despre prima iubire... iar acum voi vorbi despre gelozie. Trebuie sa marturisesc ca am pornit cu ideea sa scriu despre prostie, insa, intre timp m-am gandit ca acest subiect este mult mai potrivit, mai ales ca aici voi intalni si cel mai mare numar de persoane ce nu vor fi de acord cu mine.

Una din ideile legate de gelozie ce se vehiculeaza foarte des si care are foarte multi adepti este aceea ca daca nu esti gelos nu iubesti? Oare asa sa fie? Din punctul meu de vedere lucrurile nu stau de loc asa. De ce? Pai sa vedem... Ce anume te face sa fi gelos? Simtul proprietati, lipsa increderi in tine, lipsa increderii in cealalta persoana. Nicidecum dragostea. 

Si am sa le iau pe rand. Simtul proprietatii... pai aici multe persoane au impresia ca daca iubesc cealalta persoana devine automat proprietate personala. Nimic nu este mai gresit decat aceasta. Orice persoana care are o parere de genul acesta nu iubeste. Iubirea nu leaga pe nimeni de tine, iar faptul ca tu iubesti nu-ti da drepturi asupra unei persoane. Din contra, tocmai pentru ca iubesti, tu devi proprietatea acelei persoane pe care o iubesti (pentru ca o iubesti, si esti gata sa te sacrifici pentru binele ei, sa treci peste orice doar pentru ca ea sa fie fericita... peste orice, deci chiar si propria fericire). Poate ca iubirea inlantuie, dar nu persoana pe care o iubesti este inlantuita, ci tu, pentru ca tu esti in stare sa faci lucruri pentru ea. Nu vei putea niciodata sa-i ceri sa te iubeasca sau macar sa te iubeasca asa cum o faci si tu. Daca o persoana reprezinta totul pentru tine nu-ti da dreptul sa-i ceri sa reprezinti si tu totul pentru ea. Asa ca simtul proprietati nu-si are rostul. Persoana cu care te afli in relatie este a ta, dar este a ta pentru ca asa a ales ea, nu pentru ca asa ai ales tu. Iar daca ea doreste sa nu mai fie a ta, e libera sa o faca. Si chiar daca e a ta, asta nu-i impiedica pe alti sa se uite la ea. Sau poate voi sunteti gelosi si in momentul in care ceilalti va privesc proprile haine? Doar si alea sunt ale voastre! Si credeti-ma, sunt mai ale voastre decat cealalta persoana.

Iar in momentul in care esti gelos cand persoana de langa tine se uita dupa alte persoane, aici intra in discutie atat simtul proprietati, cat si o uriasa lipsa de incredere, atat in tine, cant si in celalalt. Pana la urma, orice persoana va vedea, mereu, alte persoane care arata bine. Oricat de mult si-ar dori, nu va putea sa te considere cea mai frumoasa persoana din lume. Dar faptul ca se uita dupa o alta persoana, ca o considera mai frumoasa, sau poate ca doar ii atrage privirea dintr-un anumit motiv, fara ca macar sa insemne ca o place fizic mai mult, nu inseamna nici ca o sa te paraseasca, nici ca o sa te insele. Nici ca persoana aceea ar reprezenta mai mult decat reprezinti tu, si nici macar ca-si imagineaza mai stiu eu ce scene (si in fond si la urma urmei, care e dreptul tau in a pune sechestru pe gandurile unei persoane). E de datoria ta sa sti sa-i arati persoanei respective ca esti mai valoros decat orice alta persoana pe care ar fi posibil sa o intalneasca vreodata (sau cel putin decat majoritatea), iar daca persoana respectiva nu realizeaza asta, doar ea pierde, tu chiar de loc. Oricat de speciala este, daca nu observa cat de special esti tu, atunci nu e persoana potrivita pentru tine, ci doar o oarecare. Daca alege o persoana cu un nivel mai jos, nu face decat sa demonstreze ca si ea se afla cu un nivel mai jos.

Si, in afara de aceste aspecte, la ce iti foloseste sa fi gelos? Crezi ca ai mai mult control? Oprind pe cineva sa faca anumite lucruri vei putea sti sigur ca nu le face? Sau a controla toate lucrurile ce-i apartin persoanei respective crezi ca-ti demonstreaza ca nu te inseala? Sau scade sansele? Si in fond, daca nu o face doar pentru ca ii este frica de tine, la ce iti foloseste? Va spun eu ca ai mult mai mult control in momentul in care inspiri incredere, in momentul in care persoana de langa tine stie ca ai incredere in ea. Daca chiar te iubeste, nu va dori sa-ti insele increderea. Iar daca nu te iubeste, de ce s-o ti cu forta langa tine? Nu, gelozia nu este un mijloc de control. Gelozia nu face decat sa te amageasca si sa te faca sa crezi ca esti stapan pe situatie, cand, de fapt, in adancul tau, nu te consideri de loc asa. 

Daca persoana de langa tine te minte, problema nu e doar la ea. Este si problema ta, ca n-ai stiut sa te comporti astfel incat acea persoana sa simta ca poate sa-ti spuna anumite lucruri si sa te pastreze aproape. Daca tu ai fi incetat cu gelozia, daca nu ai fi crezut ca fiecare alta persoana care trece pe strada si-ti face iubita sau iubitul sa intoarca capul dupa ea ar fi reprezentat o amenintare, persoana de langa tine ar fi putut fi sincera cu tine. Asa ca, daca esti gelos (geloasa), trateaza-te pe tine, inainte sa incepi sa-i reprosezi celui de langa tine ceva, orice. Pe mine una, o persoana geloasa ma face sa fug cat mai departe. E normal sa-ti pese de mine, dar nu imaginandu-ti ca ma culc cu toti imi arati acest lucru, ci fiind langa mine atunci cand am nevoie de tine, avand incredere in mine si lasandu-ma pe mine sa aleg daca te vreau sau nu.

Niciun comentariu: