duminică, 28 iunie 2009

Boris Akunin - personaje negative


Am promis ieri ca voi face candva o descriere mai detaliata a personajelor negative din cartile lui Boris Akunin. Si iata ca acest moment a venit mai repede decat am crezut, iar acum sunt gata sa ma pun pe treaba. Cum am citit patru carti scrise de el, patru personaje veti vedea descrise.

Prima din serie, nu si prima citita de mine, este Azazel. In aceasta carte personajul negativ este reprezentat de Lady Astair, o englezoaica faimoasa in rusia pentru infintarea "Astairinatelor", cum sunt numite in carte, un fel de scoli pentru copiii orfani, scoli in care ea cauta sa le gaseasca talentul ce-i particularizeaza inca de pe cand acestia au niste varste fragede, pentru ca apoi sa-i plaseze pe pozitii cat mai favorabile in societate. Pentru ca acesti copii crescuti de ea ii vor fi mereu devotati, ea poate trage multe foloase de pe urma lor. Inca de la inceput, aceasta doamna este conturata precum un personaj absolut fascinant, capabila sa farmece orice auditoriu, pacra o mama pentru oricine isi doreste sa vada asta in ea. Problemele intervin in momentul cand ea incepe sa ucida pentru a-si proteja copiii sau pentru a strange cat mai multi bani pentru aceste institutii infintate de ea. Ea incepe sa-si doreasca cat mai multa putere pe care o obtine prin intermediul acestor copii, pe care ii plaseaza cat mai sus, pe care are grija sa-i trimita mereu in locul potrivit la momentul potrivit, si pentru a caror ascensiune este gata sa elimine concurenta. Ceea ce pare la inceput o idee buna si un exemplu de bunatate se transforma treptat intr-un razboi pentru putere. Cu toate acestea, personajul continua sa aiba insusiri umane, continua sa manifeste urme de bunatate, dovedind astfel ca este un personaj ce ar putea fi oricand parte a lumii noastre. Pentru a afla mai multe, va invit sa cititi cartea.

A doua in aceasta serie ar veni cartea numita Gambit turcesc. Aici personajul negativ este un spion turc ce se da drept reporter francez. Acest personaj este de-a dreptul sarmant si este admirat chiar si de cei c incearca sa-l prinda, de cei ce sunt impotriva lui, care afirma chiar ca e pacat ca nu e rus. Mie greu sa spun mai multe despre el, ideea e doar ca tipul este absolut genial si doar norocul celorlalti il face sa nu iasa invingator si de aceasta data.

A treia carte este Leviatan. Aici personajul negativ este o femeie, al carei nume nu mi-l aduc aminte foarte exact, pentru ca aceasta a fost prima carte a lui Akunin citita de mine. Cred ca este Mairie Samfon, dar s-ar putea, foarte bine, sa ma si insel. Oricum, ideea este ca aceasta femeie dovedeste si ea geniu in ceea ce priveste furturile si chestile de genul acesta. O mare cuceritoare, cu toate ca nu este frumoasa, incearca mereu sa speculeze orice oportunitate. Este o foarte buna mincinoasa si stapaneste la perfectie arta prefacatoriei. Cu toate ca prsonajul pozitiv ii ghiceste toate ilegalitatile, in final nu va putea dovedi practic nimic, si ea nu va ajunge sa fie condamnata decat pentru o tentativa de omor.

Ultima carte a lui Akunin pe care am citit-o este Moartea lui Ahile. Trebuie sa spun ca personajul negativ al acestei carti m-a facut sa ma gandesc mai bine si la celelalte personaje si sa realizez cat de interesante sunt toate. Este vorba de un ucigas platit, care este descris intr-o asemenea maniera incat ajungi sa-ti fie mila de el ca moare in final. Copil al unei mame musulmance si al unui tata crestin, amandoi crezand cu tarie in religia lor si doar al lor, ajunge sa creasca cu doua legi contradictorii, care mai erau si gresite. Cu toate ca tatal il invata ca Dumnezeu ii cere sa-i ierte pe cei pe care ii gresesc, el ajunge sa creada ca este rau si neiertator, de fapt, si sa-l considere bun pe acela pe care i-l infatisa mama sa, si care ii cerea sa se razbune pe toti. Apoi, la varsta de 5 ani isi vede parintii, si apoi tot satul, ucisi. El scapa din noroc, ajunge sa traiasca cu greu, pana cand unchiul lui care a aflat de tragedie vine sa-l ia in grija lui. Aici este invatat ca trebuie sa se razbune si ca mania este sfanta. El, care a ajuns sa auda atatea lucruri contradictorii pana atunci, hotaraste ca intr-adevar este drept sa te razbuni, insa de manie nu este nevoie. Nu am sa mai povestesc ce se intampla intre timp, am sa trec direct la vasta lui de 40 de ani, cand isi doreste sa se retraga, insa inainte va mai prelua o comanda de crima care ii va asigura suficienti bani pentru a-si cumpara propria insula unde sa traiasca linistit pana la sfarsitul vietii. Intre timp se si indragosteste si-si doreste sa se si casatoreasca, sa-si intemeieze o familie. Moartea lui survine exact in momentul in care el se indrepta spre calea cea buna, ceea ce este destul de trist. Dar cititi si voi cartea pentru a afla mai multe despre acest personaj, caci eu n-am spus decat foarte putin despre el, iar lui ii este dedicata o jumatate de carte.

Mie una imi par fascinante aceste personaje, va invit sa cititi caritle si sa spuneti daca si voi credeti acelasi lucru.

Niciun comentariu: