marți, 2 iunie 2009

hai sa promovam literatura!


Cel putin eu asta am de gand sa fac acum. Am mai participat o data la acest concurs de pe Tamada, insa de ce nu as face-o din nou? Mai ales atunci cand as putea convinge pe cineva prin articolul meu.

Ma rog, ar fi absurd acum sa imi pun sperantele in asa ceva, sa cred efectiv ca sunt in stare sa fac oamenii sa citeasca, dar, atata timp cat spiritul de turma este inca in floare... Cine stie, poate sunt oameni care, vazand tot mai multi oameni acordand atentie acestui concurs vor zice: "uite ca cei din jur citesc, hai sa mai citim si noi, ca nu mai suntem la moda!"

Adevarul este ca acest "la moda" nu mi se pare neaparat un cuvant adecvat pentru cei ce se invart in aceasta lume a cartilor si a cititului. Un adevarat cititor nu vrea doar sa fie la moda. Tot ce vrea el este sa se simta bine acolo unde ii place si asa cum ii place. Probabil voi, care nu prea cititi nu prea intelegeti cum te poti simti bine cititd o carte. Eu insa va spun ca acest lucru chiar se poate.

Librarie

Era o vreme cand nici eu nu ma puteam numi o mare cititoare. Acum ceva timp puteam declara ca am citit mult daca as fi citit 5 carti pe an. Desigur, spuneam si atunci ca-mi place sa citesc (si cred ca chiar imi placea, dar numai asa, portionat), parintii mei find mari cititori, iar eu nu puteam fi mai prejos decat ei. Apoi am inceput sa devin obsedata de psihoteste. Asta faceam toata ziua. Si am dat la un moment dat peste o intrebare care zicea: citesti mai mult de 10 carti pe an? Evident, raspunsul la acea vreme era nu. Insa eu imi doream atat de tare sa zic da, incat mi-am zis ca de acum in colo voi citit o carte pe luna obligatoriu. La inceput nu m-am tinut de program, dar am incercat din nou, si din nou, pana cand am inceput sa citesc chiar mai multe carti pe luna.

Ei bine, asa am inceput eu sa citesc. Dar care e povestea voastra? Daca nu aveti una, nu e prea tarziu sa incepeti s-o creati!

Un comentariu:

Hoffa spunea...

Buna! E interesant felul in care ai inceput sa citesti. Banuiesc ca si eficient.

Eu citesc 1-2 carti pe luna. Nu este chiar o regula; de exemplu: am citit Demonii de Dostoievski, America de Kafka si Ciocoii vechi si noi de Filimon intr-o luna, apoi 1 luna nu am citit nimic. Am inceput sa citesc pentru ca nimeni nu citea: parintii mei nu au mai citit o carte din liceu, prietenii mei nu citesc... am zis sa fiu exceptia de la regula. Spor la citit!